1kalafior(raczej mniejszy)
500g.mięsa mielonego wieprzowego
cebula
1 jajko
1 bułka czerstwa
sól,pieprz,papryka,vegeta,cukier
majonez,ketchup
trochę sera żółtego
2 łyżki oleju
wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i solą,gdy będzie wrzała włożyć kalafiora,tak aby cały był zakryty. Gotować na średnim ogniu tak,aby był ugotowany,ale się nie rozpadał ok.10 min.Wyjąć z wody na druszlak aby odciekł i wystygł.Mięso wyrabiam z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką,dodaję drobno pokrojoną cebulę,jajko,solę,pieprzę,dodaję papryki.Tak przygotowanym mięsem faszeruję kalafiora,wciskam farsz w powycinane miejsce po głąbiu i jeżeli jest miejsce między różyczki.
Resztę mięsa kładziemy na wierzchu kalafiora i dociskamy,aby wszystko się skleiło. Nadzianego kalafiora układam w naczyniu żaroodpornym na dno wlewam 2 łyżki oleju. Wierzch smaruję majonezem,kechupem,posypuję startym żółtym serem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 st.Piekę pod przykryciem 60 min,ostatnie 15 min.zdejmuję przykrycie,aby ser się przyrumienił. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na chwilę,aby odpoczął. Powstały płyn można zagęścić i zrobić sos,którym polejemy kalafiora.SMACZNEGO
Rano lecę po kalafior i brokuł.
OdpowiedzUsuńNiesamowita propozycja. Dziękuje.
życzę smacznego...pozdrawiam :)
UsuńJestem po :)
OdpowiedzUsuńW roli mielonego wystąpiła baraninka z wołowiną na dole.
Nadspodziewanie smaczne , pożywne i ładnie prezentujące sie danie.
Dziękuje za ten przepis.
Ps. Przymierzam się teraz do " oszukanego sernika"
Bardzo się cieszę.że smakowło.Oszukany sernik też jest bardzo smaczny.Polecam też "brzoskwiniowy puszek"bardzo leciutki serniczek.Pozdrawiam :)
Usuń