skład:
farsz:
1 kg.ziemniaków
1 duża cebula
2-3 łyżki masła
60 dkg.grzybów np.pieczarek
1 jajko
majeranek,sól,pieprz
ponadto:
średnia główka kapusty
ok.1 litr rosołu
ketchup albo sos grzybowy co kto lubi.
wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki,umyć,zetrzeć na tarce(jak na placki ziemniaczane)Odcisnąć z wody,wodę z wierzchu wylać ,a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków.Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.Grzyby oczyścić,opłukać,pokroić dodać do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól,pieprz i dusić około 20 min.Ostudzić,dodać do nich starte ziemniaki,jajko i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać.Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb.Umyć włożyć do garnka z gotującą,osoloną wodą.Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić.Na liście kapusty kłaść po około 1,5 łyżki farszu.liście składać do wewnątrz i rolować.Do dużego garnka włożyć gołąbki zalać gorącym rosołem(może być z kostki)Dusić pod przykryciem około 60 min.Z podanych składników wychodzi ok 16 gołąbków.Podawać z ketchupem lub sosem grzybowym SMACZNEGO.
uwielbiam takie golabki ,moja Mama takie robila .Pysznosci . Musze sie zebrac i zrobic. Ochoty mi narobilas :)
OdpowiedzUsuńUrszulko,wiesz co jest pyszne.Pozdrawiam :)
UsuńGrażynko, będę robić i próbować ! One aż do mnie mówią .....
OdpowiedzUsuńMoniczko,zachęcam i życzę SMACZNEGO :)
Usuń