poniedziałek, 13 lutego 2017

gulasz z płucek wieprzowych

składniki:
                                                

ok.1kg.płucek wieprzowych
1 cebula
sól,pieprz,majeranek
4kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej+ 100 ml. zimnej wody do zagęszczenia
łyżka smalcu




wykonanie:


Płucka czyścimy ze zbędnych żył,chrzęści.Płuczemy pod bieżącą wodą.Do dużego garnka wkładamy czyste mięso i zalewamy zimną wodą,solimy.Gotujemy na średnim ogniu ok.godziny.Po tym czasie wyjmujemy z garnka,studzimy,kroimy w średnią kostkę.Do głębokiego garnka wrzucamy smalec, rozgrzewamy,dodajemy pokrojoną w piórka cebule,szklimy.Następnie dodajemy pokrojone płucka, chwilę  podsmażamy.Zalewamy czterema szklankami wody z gotowania.Doprawiamy do smaku pieprzem,majerankiem(dość obficie)zielem angielskim,liściem laurowym.Wszystko dusimy ok.30 minut.Pod koniec zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą.Chwilę gotujemy,aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na ok.15 min.aby smaki się połączyły.Podajemy z kaszą,ryżem,ziemniakami,pieczywem Czas przygotowania ok.90 min.Ilość porcji 3-4.SMACZNEGO 

     
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz