poniedziałek, 6 lipca 2015

ciasto czekoladowe z kokosową kaszą manną

składniki:


ciasto:
3 jajka
1 szkl.mąki pszennej/typ450/
3/4 szkl.cukru
1/2 szkl.mleka
3/4 szkl.oleju
2 łyżki kakao/czubate/
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
100g.wiórków kokosowych/1,5 szkl./
4 łyżki kaszy manny
500 ml.mleka
3/4 szkl.cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa



wykonanie:

Blaszkę/20x20cm/wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do temperatury 180*C.Mąkę, cukier, kakao,proszek do pieczenia wsypać do miski,wymieszać łyżką.Do drugiej miski wlać mleko, olej,jajka,wymieszać mikserem.Mokre składniki przelać do suchych.Wszystko razem wymieszać mikserem/krótko/Wylać do blaszki 3/4 ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.W czasie pieczenia zrobić krem.Wszystkie składniki kremu włożyć do rondelka,podgrzewać tak długo,aż masa zgęstnieje.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Wylać na nie gorącą masę kokosową,rozprowadzić równomiernie.Pozostałe ciasto przemieszać i wylać na krem kokosowy.Włożyć ponownie do piekarnika.Piec kolejne 30-40 minut.Wystudzić,posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
                                                  






 

7 komentarzy: