składniki:
1/2 młodej kapusty/średnia/
2-3 cebulki dymki
1/2 kalarepki/średnia/
1 marchew/średnia/
3 ogórki konserwowe/średnie/
sól,pieprz czarny mielony
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
łyżeczka cukru/płaska/
*zamiast oliwy można użyć majonezu i jogurtu greckiego/po 1 łyżce/
wykonanie:
Kapustę umyć,osuszyć.Pokroić drobno,posolić/2-3 szczypty/Przykryć,odstawić na 10 min.Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Połączyć z kapustą.Całość wygnieść dłonią, aby wszystko zmiękło.Dodać pieprz,ocet,cukier,oliwę.Wymieszać.Odstawić na chwilę do lodówki.Czas wykonania ok.20 min.Ilość porcji 3-4.Podajemy jako dodatek mięs,ryb lub w/g.upodobania.
SMACZNEGO
Serdecznie Witam :) Kapusta jest pyszna pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Gorąco zachęcam do zabawy :)
Kuchcik gotuje http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/
Bardzo lubię surówki z młodej kapusty. Fajna, smakowita i nietypowa propozycja :)
OdpowiedzUsuń