składniki:
3 szkl. mąki tortowej
200g masła
1szkl.cukru pudru
200g.serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 jabłek
bułka tarta
wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem,cukrem pudrem,przesiać.Dodać miękkie masło serek homogenizowany.Wyrobić elastyczne ciasto.Podzielić na dwie części.Włożyć do lodówki na 1 godz.lub zamrażarki na 0,5 godz.(lepiej się wałkuje)Jabłka obrać,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne.Do formy(34x24)włożyć pierwszą część ciasta, rozwałkować (1 cm.więcej)Posypać bułką tartą,ułożyć jabłka zaokrągloną częścią do góry. Rozwałkować drugą część(jeżeli będzie się kleić podsypać mąką)Ułożyć na jabłkach.Boki ciasta skleić.Piec w temp.180st-50 min.Jak wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO
Apetyczna szarlotka .
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest smaczna....pozdrawiam :)
Usuń