czwartek, 23 października 2014

fasolka po bretońsku

skład:

500g,fasoli "Jaś "                   
40dkg.chudego wędzonego boczku
50dkg.cienkiej kiełbasy(np.śląska)
50g.koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula(mała)
łyżka majeranku
2 listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
sól,pieprz,
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki(można dodać trochę ostrej)
mąka do zagęszczenia

wykonanie:

 Fasolę zalać na noc wodą(2 razy więcej wody niż fasoli),aby się wymoczyła i zmiękła.Następnego dnia jeżeli potrzeba dolewamy wody i gotujemy fasolę na wolnym ogniu ok.1 godz.Na patelnie wrzucić pokrojony boczek, wytopić tłuszcz,dodać pokrojoną cebulę,zeszklić,dorzucić przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.Wszystko dusić chwilę pod przykryciem.Dodać do gotującej się fasoli.Dołożyć koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku,majeranek,ziele angielskie,listki laurowe.Doprawić solą pieprzem.Z gotującej się fasoli odlać trochę wody(1/2szkl.),przestudzić wsypać około 2 łyżki(czubate) mąki pszennej, dokładnie wymieszać,aby nie było grudek,wlać do gotującej fasoli,mieszać,aż zgęstnieje. Odstawić na chwilę,aż potrawa odpocznie i nabierze smaku.Podawać z pieczywem,ziemniakami puree lub w/g upodobania.
 SMACZNEGO


                                               

                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz