1 1/2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
2 budynie śmietankowe(40g)*
1 budyń malinowy(40g)
1 l.mleka
4 łyżki cukru(płaskie)*
2 łyżki masła
2 żółtka
dżem z czarnej porzeczki(1/2 słoika)
polewa czekoladowa ,gotowa
lub robiona:
3 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka lub śmietany
2 duże paczki herbatników petit beurre(na trzy warstwy)
*jeżeli budyń jest z cukrem to już nie dodawać do masy
blaszka 25 cm # 25 cm
wykonanie:
Jabłka obieramy,kroimy,usuwamy gniazda nasienne,prażymy w garnku do chwili aż się rozpadną. Wsypujemy galaretki,dokładnie mieszamy do rozpuszczenia,studzimy.Do garnka wlewamy 1/2 l mleka dodajemy cukier,masło,gotujemy.W reszcie mleka rozrabiamy budynie w proszku, dodajemy żółtka,wlewamy do gotującego mleka,mieszamy aż masa zgęstnieje,chwilę gotujemy.Na blaszce układamy ściśle warstwę herbatników,wylewamy jabłka z galaretkami i następną warstwę herbatników na to gorący budyń.Na budyń wykładamy dżem i następna warstwa herbatników.Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Całość studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz