sobota, 11 października 2014

zupa krem z brokułów

skład:
                                                                     
2 główki brokułów
4 ziemniaki(duże)
 1 por
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
olej
1 1/2 -2 l rosołu
groszek ptysiowy lub grzanki
 30% śmietana 100 ml.

wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy,rozdrabniamy na mniejsze części.Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojoną cebulę,szklimy,dodajemy zmiażdżony czosnek,por.Do garnka wlewamy rosół,wrzucamy pokrojone ziemniaki,warzywa z patelni,brokuła,gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą pieprzem,na koniec doprawiamy śmietanką.Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Gęstość zupy regulujemy dolewając rosołu.SMACZNEGO








2 komentarze: