niedziela, 5 października 2014

udka z kurczaka po węgiersku

skład:                                                                                  
 
2 udka(lub ile mamy)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 duża papryka czerwona
lub papryki kolorowe po1/2 szt.
3 łyżki koncentratu pomidorowego
trochę oleju,masła
trochę mąki do zagęszczenia sosu
100 ml śmietanki 30 %
sól,pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
woda
 *ilość przypraw zależy od naszego
upodobania 


wykonanie: 
                                                            

Udka umyć,osuszyć,przyprawić solą,pieprzem. Na patelnię wrzucić trochę masła, roztopić, włożyć udka,przyrumienić z obu stron.Do garnka wlać olej,podgrzać,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,zeszklić.Do cebuli dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę, zmiażdżony czosnek na to włożyć przyrumienione  udka,dusić,podlać wodą Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą wlać do garnka,przyprawić solą, pieprzem,i paprykami,dusić ok 50 min(do miękkości udek).Mieszać od czasu do czasu,aby się nie przypaliły,w razie potrzeby podlewać wodą.Na koniec odlać trochę sosu,zahartować ze śmietaną,jeżeli sos jest za rzadki można zagęścić mąką.Wszystko wlać do garnka,zamieszać,gotować chwilę.Odstawić,aby smaki się przegryzły.Podawać z ryżem lub w/g upodobania.SMACZNEGO

                                                 

 
             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz