składniki:
ciasto:
1 margaryna"Kasia"
1 szkl.cukru
2,5 szkl.mąki/typ 450/
2 łyżeczki proszku do pieczenia/czubate/
3 jajka/duże/
1 kg.rabarbaru
1galaretka/sucha/lub cukier ok.3/4 szkl.
cukier waniliowy/mały/
kruszonka:
3/4 szkl.mąki
4 łyżki cukru
10 dkg.kokosu
1/3 kostki masła
wykonanie:
Rabarbar umyć,osuszyć,pokroić w 1,5 cm.części.Zasypać suchą galaretką.Zimne masło posiekać razem z mąką,cukrem,kokosem.Zrobić kruszonkę.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić,dodać cukry.Wystudzić.Do mąki wlać zimną margarynę i po kolei po jednym jajku.Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę /31x26/Ułożyć rabarbar/lekko wcisnąć w ciasto/Posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50-60 min.w temperaturze 180 stopni.Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Pyszne ciacho z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń