sobota, 9 maja 2015

kapuśniak z białej kapusty

składniki:

                                                                                                 
1/2 główki małej słodkiej kapusty
1 marchew
1pietruszka
30 dkg.świeżych żeberek
20 dkg.wędzonych żeberek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ziemniaków
sól,pieprz,papryka mielona ostra,majeranek
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki/półpełne/
natka pietruszki



wykonanie:


Do dużego garnka wlać 2 l wody,wrzucić umyte żeberka,marchew,pietruszkę,liście laurowe,ziele angielskie.Przyprawić solą,pieprzem,ostrą papryką,majerankiem.Wszystko podgotować na małym ogniu ok.15 min.Poszatkowaną kapustę dołożyć do wywaru.Gotować dalej.Na koniec dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki.Zaprawić koncentratem pomidorowym.Gotować do miękkości warzyw.Na suchej patelni przyrumienić mąkę,przestudzić,zalać nalewką wywaru,rozgnieść widelcem aby nie było grudek.Wlać do zupy.Pogotować chwilę,aby zasmażka dobrze się rozprowadziła. Posypać natką pietruszki.Ilość porcji 4.Czas gotowania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                                  

 

 

3 komentarze: