środa, 13 maja 2015

gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

składniki:


1/2 kg.mięsa mielonego/drobiowe,wieprzowe/                                       
średnia młoda kapusta
jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szkl.ryżu
długoziarnistego/suchego/
sól,pieprz czarny mielony,mielona papryka słodka,oregano,vegeta
/domowa/
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
pomidory z puszki/400g./
2 łyżki mąki/opcjonalnie/


wykonanie:


Z kapusty wyciąć głąb.Do dużego garnka wlać wodę,zagotować.Włożyć kapustę tak,aby cała była zanurzona.Gotować-parzyć ok.10 min.aby liście zrobiły się elastyczne.Wyjąć i zdjąć zewnętrzne miękkie liście.Czynność powtarzać,aż cała kapusta będzie rozebrana.Do mięsa mielonego dodajemy jajko,zeszkloną cebulę i czosnek,ugotowany i wystudzony ryż.Wszystko doprawiamy solą,pieprzem,
vegetą/bez glutamianu sodu/Mieszamy.Ze zblanszowanych liści wyciąć grube żyły.Na każdy liść układać po łyżce farszu.Zwijać tak jak krokiety,aby farsz nie wychodził na zewnątrz.Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty.Ułożyć warstwowo,ściśle gołąbki.Podlać wodą w której parzyliśmy kapustę,dodać masło.Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok.60 min.Na 15 min.przed końcem gotowania wlać zmiksowane pomidory z puszki wraz z zalewą,doprawione solą, pieprzem, cukrem,słodką papryką,oregano,vegetą.Jeżeli chcemy gęsty sos dodajemy również mąkę rozrobioną w 1/2 szkl.zimnej wody.Gotujemy.Odstawiamy na ok.15 min.aby potrawa odpoczęła. Z podanych składników wychodzi ok.17 gołąbków.Czas przygotowania ok.90 min.
SMACZNEGO

                              

3 komentarze:

  1. Ale mi narobiłaś Grażynko smaku na gołąbki Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też się strasznie zachciało gołąbków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki to taka potrawa którą mogłabym jeść na okrągło i jeszcze młoda kapustka i sos pomidorowy pachnący oregano....mmmmm Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzinki :)

    OdpowiedzUsuń