3/4 szkl.mąki tortowej
3/4 szkl.cukru
3 jajka/temp.pokojowa/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
400 ml.śmietany 30%/zimna/
2 opakowania śmietan-fixu
30 dkg.cukierków truflowych w czekoladzie
1/2 tabliczki czekolady/do posypania/
wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną/najlepiej łyżką/Dno blaszki /24x24 cm./ wyłożyć papierem do pieczenia/Przelać ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku/góra-dół/w temp.180 stopni-30 minut.Wyjąć,ostudzić,przekroić na pół.Cukierki pokroić drobno nożem.Zimną śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietan-fixy i na końcu pokrojone cukierki.Wymieszać.Podzielić na dwie części.W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptu na to jedną część kremu,przykryć drugim blatem biszkoptu i drugą częścią kremu.Wierzch posypać startą czekoladą.Ciasto włożyć do lodówki na noc.Najlepiej zrobić dwa dni przed konsumpcją.Jest wtedy najlepsze.
SMACZNEGO
Bardzo pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
Usuń