środa, 24 czerwca 2015

łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym

składniki:
                                                                                             

1/2 kg.łopatki wieprzowej
1 cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
olej rzepakowy/2-3 łyżki/
sól,pieprz czarny/mielony/
vegeta/u mnie domowa/
2-3 łyżki mąki pszennej






wykonanie:


Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej,wkładamy mięso.Obsmażamy z dwóch stron na brązowy kolor/sos będzie ciemny/Dodajemy cebulę posiekaną w piórka.Przesmażamy,aż cebula również lekko zbrązowieje/uważać,aby nie przypalić,bo sos będzie gorzki/Zalewamy wodą tak,aby mięso było przykryte.Wrzucamy liście laurowe,ziele angielskie,sól, jarzynkę.Gotujemy pod przykryciem,na średnim ogniu,do miękkości mięsa.Pod koniec gotowania dodajemy pieprz.W niewielkiej ilości zimnej wody/ok.1/2 szkl./ rozrabiamy mąkę.Wlewamy do sosu.Całość ma się chwilę pogotować.Zamiast wody do "zaklepki"można użyć słodkiej śmietany 30%Mięso wyjmujemy z sosu i kroimy na porcje w/g potrzeby.Ilość porcji 2-3.Czas gotowania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                                 



4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne mięsko, ale ta surówka też mnie zaciekawiła...Mniam.Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Surówka z kalarepy i koperku,doprawiona solą,pieprzem i odrobiną majonezu lub w wersji fit jogurtem.Dziekuję za pozytywna ocenę.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń