składniki:
1 kg. mięsa /schab, łopatka,szynka, karczek,boczek/
2 litry zimnej wody
2 łyżki majonezu
4 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
wykonanie:
Do garnka wkładamy majonez,dodajemy szklankę zimnej wody.Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie,dolewamy pozostałą wodę.Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.Umyte mięso wkładamy do zalewy.Na małym ogniu zagotowujemy wszystko.Kiedy zaczyna "pyrkać"gotujemy 5 minut.Zdejmujemy z ognia.Całość ma leżakować minimum 6 godzin (najlepiej pozostawić na całą noc)Po tym czasie garnek ponownie stawiamy na piecu i powtarzamy czynności jak wyżej i znów odstawiamy na min.6 godzin.Gotowe mięso wyjmujemy z zalewy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.Podajemy jako wędlinę do chleba
SMACZNEGO
Gotowałam jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńTo prawda,soczyste,aromatyczne mięsko.Polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuń