składniki:
1 kg.ziemniaków
2 żółtka
1 łyżka maki pszennej
10 dkg.mąki ziemniaczanej
sól
wykonanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach.Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę a gdy lekko przestygną dodać żółtka i obie mąki.Masę posolić do smaku,zagnieść i ulepić kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego.Każdą spłaszczyć,pośrodku zrobić palcem dołek.Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu ok.5 min.aż wypłyną na powierzchnię.Wyjąć łyżką cedzakową,osączyć z wody.Podawać do pieczeni,rolad,sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku.Z podanej ilości składników wychodzi ok.65 klusek.
SMACZNEGO
Bardzo lubię kluski śląskie. Dziękuję za przypomnienie, dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń