czwartek, 16 kwietnia 2015

kurczak z ciecierzycą,papryką,pomidorami/a la tadżin/

skladniki:
                                                                                                                             

2-3 ćwiartki z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych/400g/
1 puszka ciecierzycy/400g/
2 cebule/średnie/
3/4kg.papryki/może być kolorowa/
sól,czarny pieprz,słodka mielona papryka,zioła prowansalskie
kumin/obowiązkowo/
olej rzepakowy





wykonanie:


Na dużą patelnię wylać dwie łyżki oleju.Obsmażyć z każdej strony przyprawione solą,pieprzem, mieloną,słodką papryką mięso.Wyjąć z patelni.Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,zeszklić.Dodać pokrojoną w paski paprykę.Na papryce ułożyć przesmażone mięso.Zalać wszystko pomidorami z puszki.Przyprawić solą,pieprzem czarnym,kuminem,słodką papryką,ziołami prowansalskimi.Jeżeli potrzeba,podlać niewielką ilością wody.Dusić pod przykryciem na małym ogniu,do miękkości mięsa,mieszając od czasu do czasu.Pod koniec duszenia dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Chwilę razem pogotować.Odstawić z ognia na ok.15 min.aby potrawa odpoczęła. Posypać natką pietruszki.Podawać z ryżem, kaszą,lub w/g upodobania.Czas przygotowania ok.60 min.Ilość porcji 2-3
SMACZNEGO
                                                 


     

2 komentarze: