sobota, 18 kwietnia 2015

ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

składniki:

 ciasto:                                                                              
                                                                         

3 szkl.mąki tortowej
3 jajka/duże,temp.pokojowa/
1/2 szkl.mleka
1/2 szkl.cukru
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
drożdże "instant"na o,5 kg.mąki
mały zapach waniliowy
3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki


kruszonka:

1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki kruszonki posiekać nożem a następnie rozetrzeć palcami,aż zaczną się zlepiać.



wykonanie:


Do miski wsypać mąkę,drożdże.Dodać jajka,olej,podgrzane mleko z rozpuszczonym cukrem i masłem,aromat.Wszystko dokładnie wyrobić,aż ciasto będzie odchodzić od ręki/ok.10 min/Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godz.aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto przenieść do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki/25cmx25cm/Uformować, przykryć ściereczką.Odstawić na 30 min.w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu nałożyć dżem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.170 stopni-50 min.
SMACZNEGO

                                                            
 

5 komentarzy:

  1. A to się zgrałyśmy z ciastem drożdżowym. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta drożdżowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe,ciepłe mleczko albo kakałko...poezja.Pozdrawiam i dzięki za odwiedzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grazus wyglada pysznie , i nie za duzo pracy, skladnikow, lubie takie proste , to zapisuje sobie , dziekuje , serdecznie pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Wandeczko,pracy mało a ciasto smaczne..polecam.Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń