składniki:
2szkl.mąki
1szkl.wiórków kokosowych
1/2 szkl.cukru do ciasta
1/2 szkl.cukru do piany z białek
1 kostka masła-zimne
4 jajka-osobno białka i żółtka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy/40g./
ok.1 kilograma śliwek węgierek
bułka tarta
wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę,wiórki kokosowe,cukier,proszek do pieczenia,wymieszać.Dodać żółtka, pokrojone zimne masło,wszystko posiekać nożem a następnie rozetrzeć w palcach na żwirek .Około 3/4 ciasta wysypać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę,lekko docisnąć.Na ciasto wysypać trochę bułki tartej,rozłożyć przepołowione i wypestkowane śliwki/skórką do dołu/Białka ubić dodając stopniowo cukier a potem kisiel.Ubitą pianę wyłożyć na śliwki,posypać resztą ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.190*C 40 min.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Joasiu,zapraszam serdecznie,a ciacho pysiaste i wcale nie jest takie słodkie,a kawałeczek to nie grzech :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Pycha :)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda :) Cudne ciacho na lato. I ze śliwkami - mniam :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę się wprosić na kawałeczek?
Agnieszko,gdyby to było wirtualnie możliwe,to przesłałabym Ci kawałek,ciasto bardzo,bardzo smaczne :))
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź:) - już wiemy jakie ciacho jutro pieczemy:)
OdpowiedzUsuń