wtorek, 25 sierpnia 2015

wątróbka drobiowa z cebulą,pieczarkami,papryką

składniki:
                                                                                                                        
                                                           
50 dkg.wątróbki drobiowej
30 dkg.pieczarek
1 cebula/średnia/
1/2 czerwonej papryki
sól,pieprz
olej rzepakowy kilka łyżek








wykonanie:


Wątróbkę obrać z żył i zbędnego tłuszczu,opłukać pod bieżącą zimna wodą,zalać mlekiem i odstawić na 30 min.aby skruszała.Odcedzić na druszlaku,oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać olej,włożyć wątróbkę,smażyć z dwóch stron po ok.5 minut.Odstawić.Pieczarki umyć,osuszyć,pokroić w dużą kostkę.Cebulę pokroić w piórka.Paprykę w paski.Na drugiej patelni rozgrzać ok.3 łyżek oleju, wrzucić pieczarki,chwilę smażyć aż puszczą sok i zmiękną,Dołożyć cebulę i paprykę.Wszystko posolić,popieprzyć.Dusić pod przykryciem ok.10 minut.Kiedy warzywa będą miękkie dołożyć usmażoną wątróbkę,delikatnie wymieszać.Dusić wszystko jeszcze chwilę ok.5 min.Odstawić aby smaki przeszły.Podawać ciepłą z pieczywem,ryżem,ziemniakami,kaszą.Czas wykonania ok.30 min. Ilość porcji ok.2-4 Smacznego.

 

 

2 komentarze:

  1. W tej wersji wątróbki jeszcze u nas nie było:) niebawem sobie właśnie Twoją wersję przyrządzimy, bo wątróbkę drobiową bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń