składniki:
ok.80 dkg.cielęciny
1cukinia
1 papryka
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 marchew
mieszanka warzywna konserwowa /groszek+marchew+kukurydza/
pomidory z puszki 400g
sól,pieprz,papryka słodka,kumin
masło klarowane/2 łyżki/
mąka
wykonanie:
Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w dużą kostkę,obsypać pieprzem,papryką,mąką/nie solić/W dużym garnku rozpuścić masło,wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony po ok.5 min.aż się zetnie.Cebulę pokroić w piórka dodać do mięsa.Smażyć aż cebula się zeszkli.Dołożyć pozostałe warzywa pokrojone w dużą kostkę i plasterki.Zalać pomidorami z puszki,przyprawić solą, pieprzem, kuminem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać odsączoną z zalewy mieszankę warzywną. Wszystko dusimy ok.50 min. od czasu do czasu mieszając.Jeżeli gulasz jest za gęsty podlać odrobiną wody.Odstawić na ok.15 min.aż smaki się "przegryzą"Podajemy z ryżem, kaszą, puree ziemniaczanym lub chlebem.Ilość porcji 4-5.Czas przygotowania ok.60 min.
SMACZNEGO
Cielęcina to bardzo smaczne mięsko. :)
OdpowiedzUsuńPęknie wygląda, a przy tym cielęcina jest bardzo delikatnym gatunkiem mięsa, prawda? Ciesze się, że trafiłam na Twojego bloga, bo mam już kilka ulubionych przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się ciesze,że moje przepisy Trafiły w Twoje gusta.Jest mi naprawdę miło,że ktoś może z nich skorzystać.Zapraszam ponownie w odwiedzinki.Pozdrawiam cieplutko :)
Usuń