piątek, 8 maja 2015

cielęcina duszona w warzywach

składniki:

                                                                                                             

ok.80 dkg.cielęciny
1cukinia
1 papryka
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 marchew
mieszanka warzywna konserwowa /groszek+marchew+kukurydza/
pomidory z puszki 400g
sól,pieprz,papryka słodka,kumin
masło klarowane/2 łyżki/
mąka


wykonanie:


Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w dużą kostkę,obsypać pieprzem,papryką,mąką/nie solić/W dużym garnku rozpuścić masło,wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony po ok.5 min.aż się zetnie.Cebulę pokroić w piórka dodać do mięsa.Smażyć aż cebula się zeszkli.Dołożyć pozostałe warzywa   pokrojone w dużą kostkę i plasterki.Zalać pomidorami z puszki,przyprawić solą, pieprzem, kuminem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać odsączoną z zalewy mieszankę warzywną. Wszystko dusimy ok.50 min. od czasu do czasu mieszając.Jeżeli gulasz jest za gęsty podlać odrobiną wody.Odstawić na ok.15 min.aż smaki się "przegryzą"Podajemy z ryżem, kaszą, puree ziemniaczanym lub chlebem.Ilość porcji 4-5.Czas przygotowania ok.60 min.
SMACZNEGO

                                        


   

3 komentarze:

  1. Cielęcina to bardzo smaczne mięsko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pęknie wygląda, a przy tym cielęcina jest bardzo delikatnym gatunkiem mięsa, prawda? Ciesze się, że trafiłam na Twojego bloga, bo mam już kilka ulubionych przepisów.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze,że moje przepisy Trafiły w Twoje gusta.Jest mi naprawdę miło,że ktoś może z nich skorzystać.Zapraszam ponownie w odwiedzinki.Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń