poniedziałek, 30 marca 2015

szarlotka na kruchym cieście/błyskawiczna/

składniki:                                                                            

1 szkl.wiórków kokosowych
2 szkl.mąki tortowej
3/4 szkl.cukru
kostka masła/zimne/
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon/opcjonalnie/
9 jabłek winnych/szara reneta/





wykonanie:


 Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać wiórków kokosowych,masło,żółtka. Wszystkie składniki posiekać nożem a następnie rozetrzeć w palcach na żwirek.Na wysmarowaną i posypaną blaszkę wysypać 3/4 ciasta.Lekko docisnąć ręką.Jabłka obrać,pokroić w kostkę,rozłożyć na wysypanym cieście,posypać cynamonem.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Wyłożyć na owoce. Całość posypać pozostałym ciastem.Piec w temp.190 stopni ok.50-60 min.Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO

                                                                       


2 komentarze:

  1. Szarlotka piękna . Jeden mały kawałeczek poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę i naszła mnie na nią ochota :)

    OdpowiedzUsuń