składniki :
40 dkg.kapusty kiszonej
40 dkg.śledzi/matiasy/
3 cebule/średnie/
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
czarnuszka,pieprz czarny/mielony/
majeranek/suszony/
koperek
wykonanie:
Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać.Odcisnąć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać kapustę.Wrzucić liście laurowe,ziele angielskie.Smażyć przez 10 min.Wlać kilka łyżek wody, dusić ok.20 min.Przyprawić pieprzem,czarnuszką,majerankiem i jeżeli potrzeba odrobiną soli.Śledzie opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w większe kawałki.Kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania.Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.Posypać majerankiem,koperkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Zapiekać w temp.180st.30 min.Podawać z ziemniakami,kaszą.Czas wykonania ok.60 min.Ilość porcji ok.2-3
SMACZNEGO
Nie próbowałam jeszcze śledzi z kapustą kiszoną . To musi być dobre:)
OdpowiedzUsuń