niedziela, 1 marca 2015

śledzie w kiszonej kapuście

składniki :
                                                                                               

40 dkg.kapusty kiszonej
40 dkg.śledzi/matiasy/
3 cebule/średnie/
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
czarnuszka,pieprz czarny/mielony/
majeranek/suszony/
koperek









wykonanie:


Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać.Odcisnąć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać kapustę.Wrzucić liście laurowe,ziele angielskie.Smażyć przez 10 min.Wlać kilka łyżek wody, dusić ok.20 min.Przyprawić pieprzem,czarnuszką,majerankiem i jeżeli potrzeba odrobiną soli.Śledzie opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w większe kawałki.Kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania.Na wierzchu ułożyć kawałki ryby.Posypać majerankiem,koperkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Zapiekać w temp.180st.30 min.Podawać z ziemniakami,kaszą.Czas  wykonania ok.60 min.Ilość porcji ok.2-3
SMACZNEGO
  
                                 


1 komentarz:

  1. Nie próbowałam jeszcze śledzi z kapustą kiszoną . To musi być dobre:)

    OdpowiedzUsuń