sobota, 21 marca 2015

pstrąg pieczony w piekarniku

składniki:

                                                                                                       
                             

2 pstrągi/oprawione/
cytryna
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła + ząbek czosnku /zetrzeć,dodać/
sól,pieprz cytrynowy
trochę oleju rzepakowego do natłuszczenia folii aluminiowej


ponadto:

folia aluminiowa


wykonanie:


Rybę myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem.Posypujemy z zewnątrz i wewnątrz solą,pieprzem cytrynowym.Skrapiamy sokiem z cytryny.Do środka wkładamy po łyżce masła z czosnkiem i gałązkę koperku.Spinamy wykałaczką.Dwa kawałki folii natłuszczamy lekko olejem,układamy pstrąga. Zawijamy szczelnie,aby nic podczas pieczenia nie wyciekało.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 st.- 20 min.Po przestygnięciu rozwijamy,posypujemy koperkiem,układamy plastry cytryny.
Czas przygotowania ok.30 min.
SMACZNEGO

                                                         



3 komentarze: