wtorek, 3 marca 2015

sałatka nicejska

składniki:
                                                                                                    

sałata lodowa
2-3 pomidory
papryka czerwona
ogórek zielony
cebula czerwona/mała/
2 jajka
sardynki lub tuńczyk w oleju/180g/
oliwki-opcjonalnie
natka pietruszki lub koperek


sos winegret:

1/2 szkl.  oliwy z oliwek 
2 ząbki czosnku
łyżka octu winnego
łyżka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
 łyżka miodu/płynny/
 pieprz,sól

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą,wymieszać w zamkniętym słoiku,potrząsając.


wykonanie:


Warzywa umyć,osuszyć.Na salaterkę rozłożyć porwaną sałatę,na to pokrojone warzywa. Wszystko zalać sosem winegret.Na wierzchu ułożyć jajka i sardynki lub tuńczyka.Posypać zieleniną. Odstawić w chłodne miejsce na ok.15 min.w celu "przegryzienia"Czas wykonania ok.30 min/razem z leżakowaniem/Ilość porcji 2-3
SMACZNEGO

                                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz