niedziela, 29 marca 2015

kaczka faszerowana/wyluzowana/

składniki:                                                                                 
                                                                                                   
kaczka ok 2 kg.                                                                                     
25 dkg.mięsa mielonego dobrej jakości/najlepiej z indyka/
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki
1 duża bułka
szkl.mleka
3 ząbki czosnku
cebula/mała/
1 jajko
1/4 kostki margaryny
1 czubata  łyżeczka majeranku
sól,pieprz czarny,papryka słodka

dodatkowo:
rękaw do pieczenia


wykonanie:


Kaczkę umyć,osuszyć.Wyluzować kości/oprócz nóżek i skrzydełek/ostrym nożem.Uważać,aby nie uszkodzić skóry.Natrzeć solą,pieprzem,słodką papryką,od środka i z zewnątrz.Zrobić nadzienie.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć,dodać do mięsa mielonego.Wbić jajko,dodać natkę pietruszki,zeszkloną cebulkę,doprawić solą, pieprzem,majerankiem,zmiażdżonym czosnkiem.Kaczkę nadziać ,dobrze zeszyć wszystkie otwory.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Włożyć kaczkę do rękawa razem z 1/4 kostki margaryny /ułożyć na tuszce/Piec 2 godz.Przed końcem ok.20 min.rozciąć rękaw,aby mięso się przyrumieniło. Usunąć nici.Odstawić aby chwilę odpoczęło.
SMACZNEGO





2 komentarze:

  1. A to się zgrałyśmy u mnie też kaczka . Pięknie wygląda i jaka rumiana , chrupiąca skórka mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można podać na ciepło do drugiego dania z ziemniaczkami pieczonymi i suróweczką,albo na zimno zamiast wędliny.Pięknie się kroi :)

    OdpowiedzUsuń