czwartek, 26 lutego 2015

galareta drobiowa

składniki:
                                                                                    

3 nogi kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka/korzeń                             
kawałek selera
kawałek pora
cebula/opalona/
ziele angielskie/kilka kulek/
3 listki laurowe
lubczyk 2 gałązki/może być suszony/
sól,pieprz
żelatyna spożywcza na 2 litry
woda ok 2 l
2 jajka/ugotowane na twardo/
groszek konserwowy/mała puszka/
natka pietruszki




wykonanie:

Do garnka włożyć mięso kurczaka,marchew,pietruszkę seler,por,opaloną nad ogniem cebulę,ziele angielskie,liście laurowe,lubczyk,natkę pietruszki.Wszystko zalać 2 litrami wody.Przyprawić solą, pieprzem.Gotować na wolnym ogniu bulion/będzie klarowny/ do miękkości mięsa.Odcedzić na sicie.Mięso obrać z kości,pokroić na kawałki.Marchew,pietruszkę pokroić w półplasterki.Do czystego,gorącego wywaru dodać żelatynę/nie gotować/Dokładnie wymieszać.Jajka ugotować na twardo.Wystudzić.obrać ze skorupek,pokroić w plasterki.Do przygotowanych pojemników wkładać po trochu mięso, marchewkę pietruszkę,groszek,jajko.Wszystko zalać bulionem z żelatyną. Ostudzić. Wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.Galaretę podawać pokropioną sokiem z cytryny lub octem.
SMACZNEGO

                                                         


   


2 komentarze: