środa, 18 lutego 2015

zupa krem z selera

składniki:


 kawałek kurczaka                                                                       
1 duży seler/ok.80 dkg/
2 ziemniaki/średnie/
1 pietruszka/korzeń/
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
grzanki z szynki szwarcwaldzkiej
słonecznik łuskany/prażony/

*serek topiony kremowy lub śmietana -opcjonalnie

*gęstość zupy regulujemy w/g upodobania



wykonanie:

Mięso umyć włożyć do garnka,zalać ok.dwoma litrami wody.Posolić,popieprzyć.Gotować.Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać czosnek i resztę pokrojonych warzyw.Dusić pod przykryciem,aż wszystkie warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione/takie warzywa są słodkie/Wlać do gotującego wywaru.Pogotować chwilę.Wyjąć mięso pokroić na kawałki.Ponownie włożyć do zupy. Wszystko zmiksować na gładki krem.Jeżeli potrzeba doprawić solą,pieprzem.Można włożyć kremowy serek topiony lub śmietanę/ja nie dałam/ Wylać na talerz.Posypać prażonym słonecznikiem i grzankami z wędliny dojrzewającej lub grzankami z chleba razowego,groszkiem ptysiowym.Czas gotowania ok 60 min.Ilość porcji 5-6
SMACZNEGO

                                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz