środa, 4 lutego 2015

śledzie w oleju z cebulą

składniki:


1/2 kg.śledzi(matiasy)
3 cebule(duże)                                
 ocet jabłkowy(lub cytryna)
kilka kulek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
kolorowy pieprz
olej rzepakowy



 wykonanie:


Śledzie zalewamy zimną wodą.Moczymy ok.2 godzin zmieniając wodę.Odsączamy z wody przy pomocy papierowych ręczników.Skrapiamy obficie octem lub cytryną.Kroimy w kawałki.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę lub w piórka.Sparzamy na sicie gorącą wodą.Studzimy.Układamy warstwowo w słoiku(cebula,śledzie)Skrapiając każdą warstwę octem,posypując tłuczonym w moździerzu kolorowym pieprzem i dokładając ziele angielskie i liście laurowe.Całość zalewamy olejem.Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki.Śledzie najlepsze są po upływie 48 godz.
SMACZNEGO

                                                  

2 komentarze: