czwartek, 12 lutego 2015

duszona łopatka z winem i kebabem shoarma

składniki:


1  kg.łopatki                                     
 2 cebule/średnie/
3/4 szkl.czerwonego wytrawnego wina
ziele angielskie/kilka ziaren/
2 liście laurowe
1,5 szkl.wywaru warzywnego
sól,pieprz czarny,
przyprawa kebab shoarma
3 łyżki oleju rzepakowego



wykonanie:


Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Posypać dosyć obficie przyprawą kebab.Zawinąć w  woreczek foliowy.Odstawić na cała noc do lodówki.Do garnka wlać olej,rozgrzać.Włożyć mięso. Obsmażyć z każdej strony na rumiano.Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.Dusić aż się przyrumieni. Podlać winem.Przyprawić solą,pieprzem,zielem angielskim,liśćmi laurowymi.Dusić pod przykryciem na małym ogniu,do momentu redukcji wina.Obracając od czasu do czasu.Ponownie podlać wywarem warzywnym.Dusić do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu ok.90 min.Jeżeli sos będzie za rzadki,zdjąć pokrywkę i trochę odparować.Wyłączyć.Pozostawić na parę minut,aby mięso "odpoczęło"Przed podaniem pokroić na plastry.Podawać z ziemniakami,kaszą,ryżem,surówkami jako drugie danie lub na zimno do kanapek.Czas wykonania ok.90 min.Ilość porcji zależy od grubości pokrojonych plastrów.
SMACZNEGO

                                              



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz