poniedziałek, 9 lutego 2015

racuchy z jabłkami

składniki:                                                                                                         

                                                                                                                        2szkl.mleka/ciepłe/
2,5 szkl.mąki/ile przyjmie mleko/ 
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko/duże/
50g drożdży
cynamon/opcjonalnie/
cukier puder /do posypania/
2 jabłka/duże/
lub 2 banany/kroimy na cienkie plasterki i dodajemy na końcu do ciasta.







wykonanie:

Składniki suche wymieszać razem.Do miski wlać ciepłe mleko.Pokruszyć drożdże.Poczekać,aż się rozpuszczą.Wlać do wymieszanych składników.Przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce,aż drożdże zaczną 'pracować"Jabłka obrać ze skórki,zetrzeć na grubej tarce.Dołożyć do masy.Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto ma być gęste.Smażyć na gorącym oleju,lub bez tłuszczu na patelni ceramicznej.Nakładając po jednej nalewce ciasta na patelnię.Smażyć z obu stron do zrumienienia. Jeżeli były smażone na oleju,odsączyć na papierowym ręczniku.Posypać cukrem pudrem lub konfiturą.Podawać na zimno lub ciepło.Czas wykonania ok.40 min.Ilość porcji ok.12 placków/zależy od wielkości nalewki/
SMACZNEGO

    

wersja z bananami.

     





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz