składniki:
2,5l.wywaru mięsnego/najlepiej ugotowanego na wędzonce/
3/4szkl.grochu/łuskanego/ 1marchew
1pietruszka
seler/kawałek/
ziele angielskie/kilka ziaren/
liść laurowy/2-3/
majeranek/łyżka./
sól,pieprz
3/4 szkl.suchego makaronu
kawałek kiełbasy w/g.smaku
natka pietruszki
* zupę można też podawać z ziemniakami
wykonanie:
Groch zamoczyć w zimnej wodzie/szybciej się ugotuje/najlepiej na noc.Do gotującego wywaru mięsnego dodać groch,pokrojone lub starte na grubych oczkach warzywa.Dołożyć ziele angielskie, liście laurowe.Doprawić solą,pieprzem.Gotować aż groch się rozpadnie.Kiełbasę lub inną wędlinę pokroić na drobne kawałki /można przesmażyć/dodać do zupy.Posypać roztartym majerankiem. Makaron/kolanka,świderki itp/ugotować w/g przepisu dodać na końcu do zupy.Całość posypać zieloną pietruszką.Czas gotowania ok 90 min.Ilość porcji ok.5-6
SMACZNEGO
zachęcam,jest naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuń