wtorek, 16 czerwca 2015

ciasto truflowe

składniki:


3/4 szkl.mąki tortowej                                                                                        
3/4 szkl.cukru
3 jajka/temp.pokojowa/
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


krem:

400 ml.śmietany 30%/zimna/
 2 opakowania śmietan-fixu
30 dkg.cukierków truflowych w czekoladzie
1/2 tabliczki czekolady/do posypania/



wykonanie:


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną/najlepiej łyżką/Dno blaszki /24x24 cm./ wyłożyć papierem do pieczenia/Przelać ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku/góra-dół/w temp.180 stopni-30 minut.Wyjąć,ostudzić,przekroić na pół.Cukierki pokroić drobno nożem.Zimną śmietanę ubić na sztywno,dodać śmietan-fixy i na końcu pokrojone cukierki.Wymieszać.Podzielić na dwie części.W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptu na to jedną część kremu,przykryć drugim blatem biszkoptu i drugą częścią kremu.Wierzch posypać startą czekoladą.Ciasto włożyć do lodówki na noc.Najlepiej zrobić dwa dni przed konsumpcją.Jest wtedy najlepsze.
SMACZNEGO

                                                   



 

2 komentarze: