sobota, 11 października 2014

turecka pizza

skład:                                                                                           

ciasto:

200 g mąka pszenna(typ 500)
4 łyżki olej rzepakowy
150 ml.letnia woda
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukier
2 łyżeczki drożdże suszone instant

farsz:

30 dkg.mięso mielone najlepiej wołowe,jagnięce(lub wieprzowe)

 1cebula
2 ząbki czosnku                            
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
200g.pomidorów w puszce(całe)
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego(mielonego)
0,5łyzeczki czarnego pieprzu(mielonego)
0,5 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1łyżeczka soli

wykonanie:

 Mąkę przesiać do miski, dodać olej, drożdże, wodę i przyprawy, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory zmiksować z koncentratem pomidorowym. Do małej miseczki odlać 6 łyżek sosu pomidorowego.Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, czosnkiem, przyprawami i sosem z pomidorów.Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na małe placki. Na każdym placku rozłożyć farsz, pozostawiając 1 cm brzegu ciasta.Piec w temp.200st.-30 min.
Podawać gorącą.SMACZNEGO


2 komentarze: