1 1/2 kg jabłek (ok.8 sztuk)
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
cukier wanilinowy (gdy jabłka są kwaśne)
szczypta soli
3/4 kostki zimnego masła lub dobrej margaryny
wykonanie:
Masło wkładamy do zamrażalnika.Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach nie odlewamy soku.Włączyć piekarnik ,aby się nagrzał do 180st.Wszystkie sypkie produkty łączymy ze sobą,dobrze mieszamy.Blaszkę smarujemy margaryną,posypujemy bułka tartą Na dno blaszki sypiemy 1/3 część suchych składników,na to wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem oraz jeżeli jabłka są kwaśne cukrem,(nie uklepujemy).I ponownie na jabłka sypiemy drugą część suchych składników,na to drugą część jabłek,cynamon i jeżeli potrzeba cukier.I na jabłka trzecia część suchych składników .Wyjmujemy masło z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na wierzch ciasta.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 180st-60 min. Kroimy po przestygnięciu. Sok z jabłek i masło wiąże nam suche składniki i da nam pyszne ciasto. Podajemy Z lodami lub bitą śmietaną.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz