poniedziałek, 20 października 2014

sos pomidorowy

skład:

2 kg pokrojonych,mięsistych, dojrzałych pomidorów          
50 ml.oliwy z oliwek
4 pokrojone cebule(średnie)
4 ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżki papryki w proszku słodkiej
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki chili

wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę,zeszklić,dodać zmiażdżony czosnek,chwilę smażyć pod przykryciem.Dodać pokrojone pomidory,przyprawy.Wszystko dusić ok.50 min.Na koniec wszystko zmiksować,pogotować chwilę,w razie potrzeby doprawić i podlać sokiem pomidorowym. Podawać do mięs,makaronów,gołąbków itp.Można zapasteryzować w słoiki.SMACZNEGO

                               


                                   
             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz