środa, 1 października 2014

pierogi z mięsem i soczewicą

składniki:
                                                                   

ciasto:            

5 szkl.mąki pełnoziarnistej
1 1/2 szkl. gorącej wody
2 łyżki oleju

farsz:

500g.mięsa mielonego(wieprzowiny)
1 szkl.soczewicy
1 cebula (średnia)
2 ząbki czosnku
1 jajko
trochę oleju
kostka rosołowa
pieprz,majeranek,tymianek

wykonanie:

Soczewicę opłukać,zalać 2 szkl.wody,dodać kostkę  rosołową gotować do miękkości ok.30 min.Uważać aby się nie przypaliła.Na głęboką patelnię wylać trochę oleju podgrzać. Cebulę pokroić w kostkę wrzucić na gorący olej, zeszklić dodać zmiażdżony czosnek,mielone mięso,smażyć aż mięso będzie brązowe.Dodać ugotowaną soczewicę, wszystko chwilę smażyć.Na koniec przyprawić obficie pieprzem, majerankiem,tymiankiem.Farszu już nie solić.Dodać całe jajko, wymieszać,aż jajko się zetnie i zagęści farsz.Wystudzić.Mąkę wysypać na stolnicę,dodać tyle gorącej wody ile zabierze,dodać dwie łyżki oleju.Ciasto zagnieść,wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Zawinąć w woreczek foliowy aby odpoczęło(ok.15 min.)Urywać po kawałku,wałkować na cienkie placki, wykrawać kółka wielkości szklanki,nakładać ok.1łyżeczki farszu,sklejać.Do dużego garnka wlać wodę,posolić.Pierogi wrzucać na gotującą wodę,partiami,gotować chwilę aż wypłyną na wierzch. Odcedzić,polać przyrumienioną cebulką albo boczkiem.Z podanych proporcji wychodzi ok.60 pierogów.SMACZNEGO

                                                                         


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz