500g mielonego mięsa z indyka
500g.mielonego mięsa wieprzowego
2 bułki pszenne(kajzerki)
2 jajka (duże)
10 papryczek nadziewanych serem feta
szklanka mleka
1 cebula(duża)
sól,pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta
*oddzielenie żółtek od białek i ubicie białek na sztywną pianę,oraz moczenie bułek w mleku, powoduje miękkość i delikatność kotletów
*z podanej ilości mięsa wychodzi około 10 kotletów
wykonanie:
Mięso mielone włożyć do miski,dodać zmielone bułki namoczone w mleku(odciśnięte).Przesmażoną na złoty kolor,pokrojoną w kostkę cebulę, żółtka.Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy. Posolić,popieprzyć.Wszystko dokładnie wymieszać.Formować kotlety,do środka wkładając nadziane serem papryczki.Panierować w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zrumienią Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem,sosami lub w/g uznania.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz