składniki:
około 1 kg.dyni
1 czerwona papryka(słodka)
1 duża cebula
4-6 łyżek 6% octu jabłkowego
3-4 łyżek cukru lub miodu
sól,pieprz czarny
pieprz cayenne(szczypta)
3 goździki(opcjonalnie)
*wszystkie przyprawy można zwiększać lub zmniejszać w zależności od gustu kulinarnego
wykonanie:
Dynię,cebulę obrać ze skóry,pokroić w dużą kostkę,włożyć do garnka.Paprykę,umyć pokroić dołożyć do reszty.Przyprawić octem, cukrem, solą,czarnym pieprzem,szczyptą pieprzu cayenne,goździkami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości dyni.Mieszać od czasu do czau.Odstawić na kilka minut do przeniknięcia smaków.Najlepiej smakuje na drugi dzień.Podawać jako dodatek do mięs,ryb. Czas wykonania ok.40 min.Ilość wystarczy na 4-5 osób
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz