niedziela, 30 listopada 2014

dynia na słodko-kwaśno

składniki:


około 1 kg.dyni
1 czerwona papryka(słodka)
1 duża cebula
4-6 łyżek 6% octu jabłkowego
3-4 łyżek cukru lub miodu
sól,pieprz czarny
pieprz cayenne(szczypta)
3 goździki(opcjonalnie)



 


*wszystkie przyprawy można zwiększać lub zmniejszać w zależności od gustu kulinarnego

                                                                                 



                                                              


wykonanie:


Dynię,cebulę obrać ze skóry,pokroić w dużą kostkę,włożyć do garnka.Paprykę,umyć pokroić dołożyć do reszty.Przyprawić octem, cukrem, solą,czarnym pieprzem,szczyptą pieprzu cayenne,goździkami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości dyni.Mieszać od czasu do czau.Odstawić na kilka minut do przeniknięcia smaków.Najlepiej smakuje na drugi dzień.Podawać jako dodatek do mięs,ryb. Czas wykonania ok.40 min.Ilość wystarczy na 4-5 osób
SMACZNEGO
                                  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz