piątek, 21 listopada 2014

udka z kurczaka faszerowane mięsem

składniki:
                                                  

 2 udka(ćwiartki)
jajko
bułka kajzerka
mleko(do namoczenia bułki)
1/2 pęczka pietruszki
1cebula(średnia)
ząbek czosnku
łyżka majeranku
olej rzepakowy
sól,pieprz,papryka czerwona(słodka)




 wykonanie:


Udka umyć,wysuszyć.Zdjąć delikatnie skórę z udek(uważać aby nie ponacinać)zaczynając z grubszej strony.Mięso wytrybować,zostawić w węższej,dolnej części kawałek kości,aby mięso po nałożeniu do powstałego skórzanego worka nie wychodziło.Oddzielone mięso zmielić w maszynce.Dodać namoczoną w mleku,odciśniętą,zmieloną bułkę,jajko,majeranek,pokrojoną natkę pietruszki, przesmażoną na łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem.Doprawić solą,pieprzem. Wszystko wymieszać.Faszerować,zaczynając od dołu,formując kształt udka.Skórę na górze udka zawinąć pod spód,aby mięso było schowane.Z wierzchu posypać słodką papryką.Ułożyć w rękawie do pieczenia lub przykrytym naczyniu żaroodpornym,wtedy mięso nie będzie suche.Piec w nagrzanym piekarniku 180stopni 60 minut. Podawać z frytkami,ziemniaczanym puree,surówkami lub w/g upodobania.Czas przygotowania ok.90 min.Ilość porcji dla 2-3 osób.
SMACZNEGO

                                      

                                



4 komentarze:

  1. Pyszności, aleja tak nie umiem robić z kurakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko,takie pyszne cudności na Twoim blogu,że mój kurczaczek to mały pikuś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takiego kurczaka chętnie się skuszę:) Wygląda doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki,miło mi a kurczak naprawdę smaczny,proponuję wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń