wtorek, 4 listopada 2014

zupa krem z soczewicy

składniki:


1,5szkl.soczewicy                   
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
4 średnie ziemniaki
2 l bulionu
3 łyżki oleju
pieprz,sól,papryka słodka,kumin(obowiązkowo)
kilka kromek pieczywa razowego(może być czerstwe)
groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe lub o smaku kuminu
zielona pietruszka


wykonanie:

Do garnka wlewamy bulion,dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę,gotujemy.Na patelnię wlewamy olej,podgrzewamy,szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,dodajemy przeciśnięty czosnek.Po chwili dodajemy resztę warzyw,dusimy aż zmiękną.Dokładamy do gotującego się bulionu.Wkładamy kromki razowego pieczywa,tyle aby zupa po zmiksowaniu miała konsystencję
aksamitnego kremu.Gotujemy do miękkości warzyw i pieczywa.Doprawiamy solą,pieprzem,słodką
papryką,kuminem(tej przyprawy nie żałujemy).Miksujemy.Odstawiamy na chwilę,aby smaki się "przegryzły"Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Posypujemy natką pietruszki.Można
dosmaczyć słodką śmietaną.
SMACZNEGO
                                                         
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz