składniki:
500g mięsa z łopatki lub innego
1 cebula(duża)
1 torebka kaszy jęczmiennej
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
kasza manna do panierowania
sól,pieprz
3 łyżki oleju
sos:
300g.pieczarek
1cebula
200 ml.śmietany 18%
mąka(do zagęszczenia sosu)
1l.buliony
sól,pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
wykonanie:
Mięso umyć,osuszyć,zmielić w maszynce.Kaszę ugotować do miękkości,wystudzić,dodać do mięsa. Cebulę obrać pokroić w kostkę,zeszklić na oleju,dołożyć do masy.Natkę pietruszki pokroić drobno, dołożyć do reszty składników.Dodać jajka,sól,pieprz.Całość dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego,panierować w kaszy mannie.Z podanej proporcji wychodzi 15 pulpetów Do gotującego bulionu wrzucić pulpety.Gotować ok.30 min.na wolnym ogniu.Po tym czasie wyjąć i do bulionu wrzucić,pokrojone,przesmażone na patelni pieczarki i cebulę, pogotować chwilę,zagęścić sos mąką,rozrobioną w zimnej wodzie i jeszcze pogotować.Zahartować śmietanę dodać do sosu.Na koniec włożyć pulpety.Odstawić na chwilę aby smaki się "przegryzły"Podawać z kaszą, ziemniakami pieczywem lub w/g upodobania.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz