ok.1kg.kapusty kiszonej
ok.0,5kg.kapusty słodkiej
garść suszonych grzybów
1cebula(duża)
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczki majeranku
4 ziemniaki(średnie)
sól,pieprz,maggi
olej rzepakowy
wykonanie:
Grzyby wcześniej zalać wodą,aby zmiękły(ok.2 godz.)Kapustę kiszoną wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była kwaśna.Wkładamy do garnka,zalewamy wodą i wodą z pod grzybów,dodajemy pokrojone grzyby,liście laurowe,ziele angielskie,sól,maggi, pieprz,majeranek.Gotujemy.Po ok.20 min. dodajemy drobno pokrojoną słodką kapustę.Gotujemy do miękkości kapust(ok.1,5 godz.)Na patelnię wlewamy trochę oleju podgrzewamy,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,dusimy,aż będzie lekko żółta,dodajemy do kapusty.Ziemniaki obieramy,solimy,gotujemy do miękkości, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę i gdy kapusta będzie miękka dodajemy,aby ją zagęścić.Mieszamy od czasu do czasu,aby się nie przypaliła.Gotujemy jeszcze parę minut.Odstawiamy na chwilę do połączenia smaków.Podawać jako dodatek do drugiego dania lub danie główne.SMACZNEGO
Kapusta najlepiej smakuje,gdy poleżakuje 1-2 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz