wtorek, 18 listopada 2014

zupa kukurydziana

skład:

filet z kurczaka
puszka kukurydzy                              marchew  
pietruszka
kawałek selera(korzeń)
6 ziemniaków(średnich)
 cebula(duża)
łyżka oleju
sól,pieprz,oregano,kurkuma
 żółty ser
ok.1,5 wody



wykonanie:


Do garnka włożyć filet z kurczaka,zalać wodą,dodać kukurydzę razem z zalewą,pokrojone warzywa, przesmażoną na łyżce oleju cebulę.Przyprawić sola,pieprzem,kurkumą,oregano(obficie)Gotować do miękkości warzyw.Wszystko zmiksować.Odstawić aby zupa odpoczęła(ok.15 min)Podawać z grzankami,groszkiem ptysiowym,posypaną żółtym serem lub w/g.upodobania.Czas przygotowania ok.60 min.Ilość porcji dla 4 osób.
SMACZNEGO

                                    

                                       

4 komentarze:

  1. Bardzo lubie zupy kremy . Taka zupka faktycznie swietnie nadaje sie na takie zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor i smak zupy skutecznie poprawiają nastrój w takie zimne,mokre dni jesienne jak dzisiaj.Serdeczne dzięki za odwiedzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką zupkę chętnie bym się skusiła:) Dodałabym może jeszcze do niej jakąś grzankę, moje dziecko je uwielbia i robię je do niemal każdej zupy. Kolor faktycznie nastraja pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez uwielbiam grzanki z masełkiem ziołami...mniam.Dzięki za miłą wizytę i zapraszam częściej.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń