niedziela, 16 listopada 2014

szarlotka z biszkoptem

skład:

4 jajka                                         
 1 szkl.cukru
1,5 szkl.mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl.oleju
1,5 kg.jabłek
1 galaretka(agrestowa,cytrynowa)
1,5 łyżeczki cynamonu





                                                                                wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.Miksować na wysokich obrotach.Dodawać stopniowo żółtka,cukier,olej. Zmniejszyć obroty i dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Miksować krótko,tylko do połączenia składników.Piec w tortownicy w temp.180st -45 min.(do suchego patyczka)Wystudzić,przeciąć na pół.Jabłka umyć obrać,drobno pokroić,uprażyć,wsypać galaretkę, cynamon,  wymieszać,ostudzić. Biszkopt przełożyć uprażoną masą. Udekorować w/g upodobania.Włożyć do lodówki na noc.Tortownica 24 cm.
SMACZNEGO

                                      
                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz