2 szkl.startej dyni
1 cukier waniliowy(mały)
1,5 szkl.cukru
1 szkl.oleju
2 szkl.mąki pszennej
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl.rodzynek
1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich
krem:
400 g.serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
mała chałwa sezamowa
Dynię zetrzeć na małych oczkach.Składniki suche połączyć ze sobą.Cukier i cukier waniliowy utrzeć razem z jajkami na białą masę.Dodać stopniowo połączone składniki suche,olej,dynię,namoczone wcześniej w wodzie rodzynki,posiekane orzechy,ciągle miksować.Wylać na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę.Piec w nagrzanym piekarniku 60 min.w temp.180 st.Wystudzić, przekroić na trzy krążki,przełożyć kremem,udekorować.Można tez nie przekrawać tylko posypać wierzch cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce,jeżeli ciasto przełożone jest kremem,najlepiej na całą noc.Wielkość blaszki,tortownica 24 cm.
wykonanie kremu:
Chałwę pokruszyć w misce dodać serek,zmiksować.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,ostudzić.
Dodać do masy,dokładnie wymieszać.Przełożyć ciasto.
SMACZNEGO.
Rewelacja :) jak siostra WZ-ki
OdpowiedzUsuń