2 udka z kurczaka
2 skrzydełka
korpus z kurczaka
pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka,seler,por,kapusta włoska)
1cebula(mała)
10 ziaren pieprzu czarnego
3 kulki ziela angielskiego
1listek laurowy
natka pietruszki
ok.3l.zimnej wody
sól,pieprz
*aby pogłębić smak rosołu,można dodawać różne mięsa: drobiowe(indyk,kaczka),wołowina,królik itp.Do wołowiny dokładamy drób po około 40 min.gotowania,aby mięso drobiowe się nie rozpadło.
wykonanie:
Mięso opłukać pod bieżącą ciepłą wodą.Włożyć do dużego garnka,zalać zimną wodą. Zagotować, zebrać sitkiem szumowiny.Włożyć umyte,pokrojone warzywa,przypaloną na ogniu cebulę,przyprawy Gotować na bardzo małym ogniu,aż mięso będzie miękkie.Dosmaczyć sola,pieprzem mielonym. Podawać z makaronem ziemniakami lub w/g gustu.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz