składniki:
2,5 szkl.mąki pszennej/450/
4 jajka/duże/
3/4 szkl.cukru
mały cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 margaryna dobrej jakości
1 galaretka wiśniowa/sucha/
1/2 kg.wiśni/wydrylowanych/
kruszonka:
1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1/3 kostki masła
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C.Wiśnie wydrylować,zasypać galaretką.Do zimnego masła dodać mąkę, cukier,kokos,rozetrzeć w palcach.Zrobić kruszonkę.Margarynę roztopić,dodać cukry,mieszać aż się rozpuszczą,wystudzić.Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać,przesiać.Do mąki wlać rozpuszczoną, zimną margarynę z cukrami.Wymieszać mikserem.Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę/31x26cm/Wiśnie rozłożyć równomiernie na cieście,lekko wcisnąć.Całość posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 min.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Bardzo apetycznie wygląda....ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta i do tego jeszcze kwaśne wiśnie, pycha :)
OdpowiedzUsuńPo blaszce widać że ciacho znikało w oczach :)))
OdpowiedzUsuń