czwartek, 9 lipca 2015

ciasto z wiśniami i kruszonką

składniki:

2,5 szkl.mąki pszennej/450/                                                                            
4 jajka/duże/
3/4 szkl.cukru
mały cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 margaryna dobrej jakości
1 galaretka wiśniowa/sucha/
1/2 kg.wiśni/wydrylowanych/


kruszonka:

1 szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1/3 kostki masła


 wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180*C.Wiśnie wydrylować,zasypać galaretką.Do zimnego masła dodać mąkę, cukier,kokos,rozetrzeć w palcach.Zrobić kruszonkę.Margarynę roztopić,dodać cukry,mieszać aż się rozpuszczą,wystudzić.Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać,przesiać.Do mąki wlać rozpuszczoną, zimną margarynę z cukrami.Wymieszać mikserem.Dodawać po jednym jajku ciągle miksując.Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę/31x26cm/Wiśnie rozłożyć równomiernie na cieście,lekko wcisnąć.Całość posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 min.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
                                                     
                 


3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda....ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie ciasta i do tego jeszcze kwaśne wiśnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po blaszce widać że ciacho znikało w oczach :)))

    OdpowiedzUsuń