sobota, 4 marca 2017

ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym

składniki:
 

Biszkopt:
                                           
7 jajek/dużych/temp.pokojowa
30dkg.suchego maku
1,5szkl.mąki tortowej
1szkl.cukru/drobny/
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Krem:

krem ajerkoniakowy 3 szt./gotowy/
800ml.mleka 3,2%/zimne/
4 łyżki żelatyny + 0,5szkl.gorącej wody
ok.100ml.likieru ajerkoniakowego **opcjonalnie

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń
sok z 1/2 cytryny/dużej/
dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy 
200g.czekolady/gorzkiej/ + 100 ml.śmietanki 30% -polewa
praliny z nadzieniem ajerkoniakowym/kilka/

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,przesiać,dodać mak.Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Połączyć obie masy.Następnie wsypywać partiami mąkę z makiem,wymieszać łyżką.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki/tylko dno,nie smarować tłuszczem/o wymiarach 25x40cm.Włożyć do nagrzanego piekarnika Piec w temp.180*C-30min/do suchego patyczka/Wystudzić na kratce.Ostrym nożem przeciąć na dwa blaty.Brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić.Do syropu wcisnąć sok z cytryny. W foremce ułożyć jeden blat biszkoptu,nasączyć syropem.Wyłożyć dżem,równo rozsmarować.Zrobić krem.W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę,wystudzić.Krem ubić w/g.przepisu na opakowaniu, dodać wystudzoną żelatynę/likier w wersji z alkoholem/Odłożyć ok.1/3 części masy.Do reszty dodać pokrojone brzoskwinie,wymieszać.Krem z brzoskwiniami wyłożyć na rozsmarowany dżemem blat, wyrównać. Położyć drugą część biszkoptu,nasączyć zalewą i na wierzch krem bez brzoskwiń.Chwilę schłodzić. Zrobić polewę.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę,dodać śmietankę,dobrze wymieszać.Polać wierzch ciasta.Poukładać cukierki,lekko wciskając.Resztką kremu przyozdobić.Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. 
 SMACZNEGO

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz